AKTUELNO

U Severnoj Irskoj venčao se par žena, što je prvi istopolni brak u toj zemlji nakon što je u ponedeljak stupio na snagu zakon koji reguliše to pitanje.

Socijalna radnica Robin Pipls (26) i konobarica šarni Edvards (27) venčale su se juče u gradu Karikfergus, u blizini Belfasta.

One su izjavile da nisu planirale da budu prvi venčani istoploni par, ali da su oduševljene što su postale simbol promena u Severnoj Irskoj, poslednjem delu Ujedinjenog Kraljevstva koji je legalizovao gej brakove, preneo je AP.

"Dugo smo se borili za priliku da nas posmatraju kao jednake i sada smo ovde, i to je neverovatno", rekla je Robin Pipls.Ona i njena supruga su se saglasile da im venčano ime bude Edvards Pipls.

Britanski parlament doneo je još u julu prošle godine zakon koji dozvoljava brak osoba istog pola u Severnoj Irskoj, ali je vlada te britanske pokrajine bila tri godine pod suspenzijom zbog političko-financijskog skandala.

Grupa severnoirskih poslanika pokušala je da se usprotivi toj meri kojom se konzervativna pokrajina pridružila ostatalim delovima Ujedinjenog Kraljevstva gde su takve zajednice dozvoljene od 2014. godine, ali je njihova inicijativa odbijena u oktobru.

#Brak

#Irska

#gej

'