AKTUELNO

Izvršni odbor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) objavio je danas da će dr Hans Kluge, belgijski državljanin, biti direktor SZO za Evropu u narednih pet godina.

On će usmeravati međunarodni zdravstveni rad širom 53 zemlje evropskog regiona SZO, opslužujući 900 miliona ljudi, navedeno je u saopštenju Regionalne kancelarije SZO za Evropu.

"Zajedno moramo izgraditi panevropsku kulturu zdravlja u kojoj ciljevi zdravlja i blagostanja usmeravaju donošenje javnog i privatnog odlučivanja i svako može da donosi zdrave odluke", rekao je dr Kluge.

Objašnjavajući svoju viziju zdravlja, dr Kluge je prokomentarisao: "Svako dete, svaka žena i svaki muškarac iz našeg lepog i raznovrsnog regiona ima pravo na zdravlje. Ja sam posvećen pružanju ujedinjene akcije za bolje zdravlje".

"To znači da se primjenjuju najbolji podaci i dokazi, zahteva povećanje ulaganja u zdravstvo, jacanje naših zdravstvenih sistema u skladu s potrebama ljudi i proširivanje inkluzivnog i nediskriminatorskog pristupa zdravstvenoj zaštiti za sve. Radeći na taj način, stvaramo poštena, srećna, održiva društva za sebe i generacije koje dolaze", istakao je on.

Doktor medicine, Hans Kluge, donosi veliko međunarodno iskustvo u medicinskoj praksi i javnom zdravstvu na mestu regionalnog direktora, sa lekarskim isustvom u zemljama na tri kontinenta.

Tokom protekle decenije, dr Kluge je radio kao direktor Odeljenja zdravstvenih sistema i javnog zdravlja i specijalni predstavnik regionalnog direktora za borbu protiv tuberkuloze rezistentne na lekove u Regionalnoj kancelariji SZO za Evropu.

#Belgija

#Evropa

#szo

'