AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je danas u dvodnevnu posetu Poljskoj kako bi obnovio zamrznute odnose i kada EU preoblikuje svoje odnose unutar alijanse nakon Bregzita.

Odmah po dolasku Makron je istakao važnost jedne od najvećih članica Unije, uprkos brojnim neslaganjima o mnogim pitanjima, od klimatskih promena do politike NATO, prenosi Rojters.

- Ovo je veoma važna poseta. Francuska nas je kritikovala, a ni mi nismo štedeli kritike upućene Francuskoj. Ali, ima šanse da taj period ostavimo za nama - rekao je poljski šef diplomatije Jaček Čaputovič.

Foto: Tanjug AP/Czarek Sokolowski

Kabinet predsednika Makrona saopštio je da je poseta Poljskoj važan deo napora Francuske da ojača veze sa evropskim partnerima, kao i da je to prva poseta francuskog predsednika nekoj stranoj zemlji ove godine, prenosi AP.

Kako se navodi, Makron će sa poljskim zvaničnicima razgovarati o evropskim pitanjima, odbrani, klimatskim promenama, ekonomiji i energetici.

Foto: Tanjug AP/Czarek Sokolowski

Makron je ranije kritikovao poljsku desničarsku vladu, kao i stavove te zemlje o migracijama i reformi pravosuđa.

Francuski predsednik se zatim sastao sa poljskim predsednikom Andrejom Dudom.

Foto: Tanjug AP/Czarek Sokolowski

Sledi sastanak i sa premijerom Mateušom Moravijeckim, predsednikom poljskog parlamenta i ministrom spoljnih poslova Jačekom Čaputovičem, dok će u utorak posetiti Krakov na jugu zemlje, obićiće dvorac Vavel i održati govor na Jagelonskom univerzitetu.

#Andrej Duda

#Emanuel Makron

'