AKTUELNO

Italijanski naučnici iz Nacionalnog instituta za zarazne bolesti izolovali su koronavirus, javili su italijanski mediji koji su potvrdili da je on zarazio više od 14.000 ljudi u više od dvadeset zemalja.

"Ovo je međunarodno važna vest. Ovo stvara više mogućnosti za razumevanje i proučavanje virusa da bi se suzbilo širenje", rekao je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca.

Institut u Rimu će te rezultate staviti na raspolaganje drugim zemljama kako bi se istraživanje moglo nastaviti. Svetski stručnjaci već su u trci za razvijanjem vakcine.

Izolujući virus, naučnici u Rimu su od zaražene osobe dobili čisti mikropropni uzorak, umesto da ga uzgajaju u laboratoriji.

Naučnici sa rimskog Instituta takođe ispituju nekoliko slučajeva za koje sumnjaju da su koronavirusi. U Italiji su već potvrđena dva slučaja, pri čemu su kineski turisti uhvatili svoju matičnu zemlju.

Naučnici su kazali da su mogli da izoluju virus u roku od 48 sati od dijagnoze, navodi italijanska novinska agencija Ansa. Pre nekoliko dana australijski naučnici uspeli su da uzgajaju koronavirus u laboratoriji.

#Italija

#Naučnici

#korona virus

'