AKTUELNO

Legendarni košarkaš Kobi Brajant, poginuo je juče u padu helikoptera zajedno sa svojom ćerkom i još sedmoro ljudi, ali ovo nije prva ovakva tragedija.

Svet je šokiran vešću o smrti čuvenog košarkaša, a mnogi su se setili i njegove izjave kako zbog paklenog saobraćaja u Los Anđelesu mora da koristi helikopter kako bi stigao tamo gde je naumio...

Naime, brojni poznati koriste helikoptere, a nesreće sa ovim prevoznim sredstvom nisu retkost. Proteklih decenija one su odnele mnogo života.

U nastavku teksta podsetićemo se najpoznatijih helikopterskih nesreća:

Kolin Mekre

Slavni škotski reli vozač poginuo je 2007. godine. Upravljao je svojim helikopterom kada se on srušio u blizini porodičnog doma.

U helikopteru su bili i Mekreov petogodišnji sin Džoni, njegov šestogodišnji drug Ben, i Kolinov prijatelj Grem Dankan.

Istraga, koja je okončana tek četiri godine kasnije, pokazala je da je reli vozač izazvao nesreću, jer je leteo "bezobzirno i nepažljivo" i pokušao na niskoj visini da izvede "nepotreban manevar".

Vičaj Šrivadanapraba

Vlasnik Lestera Vičaj Šrivadanapraba poginuo je u padu helikoptera posle utakmice 10. kola Premijer između njegovog kluba i Vest Hema krajem oktobra 2018. godine.

Letelica Šrivadanaprabe srušila se na parkingu i tom prilikom pet osoba je poginulo, a među njima i tajlandski milijarder.

Vik Morou

Morou je stradao 1982. godine na snimanju filma "Zona sumraka", u jednoj od bizarnijih nesreća koje Holivud pamti.

Helikopter korišćen na snimanju je usled kvara pao na glumce, i poginuli su Morou kao i dvoje dece glumaca, Majka Din Li i Rene Šin-Ji Čen.

Alber Lamoris

Režiser i tvorac društvene igre "Riziko" stradao je u helikopterskoj nesreći 1970. godine, dok je snimao dokumentarac "Vetar zaljubljenih".

Filipa Skajler

Muzičko "čudo od deteta", Filipa se bavila i humanitarnim radom. Poginula je 1967. godine upravljajući helikopterom na humanitarnoj misiji spavanja vijetnamske siročadi.

Helikopter se srušio, a pevačica se udavila.

Troj Džentri

Duo Montgomeri Džentri trebalo je 2017. godine da nastupi u Nju Džerziju, a organizatori su pevača Troja hteli da "počaste" razgledanjem grada i lokacije koncerta iz vazduha.

Helikopter se srušio, pilot je na ostao mrtav na mestu dok je Troj preminuo u bolnici.

Dejvi Elison

NASCAR vozač i pobednik Dejtona 500 trke pošao je helikopterom na trku da bi gledao svog druga dok vozi.

Elison je sam upravljao helikopterom koji se srušio 1993. godine. On je dan kasnije preminuo u bolnici od posledica zadobijenih povreda.

Grejem Strakan

Australijski voditelj i pevač grupe Skyhooks imao je dozvolu za upravljanje malim avionom, i pohađao je kurs upravljanja helikopterom kako bi dobio i tu dozvolu.

U avgustu 2001. godine, u okviru planirane obuke, neobjašnjivo je skrenuo sa kursa koji je odredio instruktor i uleteo u turbulenciju, nakon čega je helikopter udario u planinu.

Stivi Rej Von

Čuveni bluz gitarista, dobitnik šest Gremija, poginuo je zajedno sa tri člana tima Erika Kleptona vraćajući se s nastupa u Viskonsinu u avgustu 1990 godine.

Bil Grejem

Famozni promoter i legenda muzičke industrije, poginuo je odlazeći helikopterom sa koncerta u San Francisku 1991. godine.

Asir Mansur bin Mukrin

Princ Saudijske Arabije i zamenik guvernera provincije Asir Mansur bin Mukrin i nekoliko zvaničnika poginuli su 2017. godine kada se srušio helikopter u blizini granice sa Jemenom.

Helikopter se srušio dok su zvaničnici obilazili oblast u blizini obale u Asiru, koja se graniči sa Jemenom, javili su lokalni mediji.

Rikardo Boeša

Rikardo Boeša bio je legenda u Brazilu, televizijski i radijski novinar i moderator predsedničkih debata. Boeša je jutra 2019. godine vodio svoju popularnu emisiju na BAND radiju posle koje je helikopterom otišao na televizijsko snimanje i grad Kampinjas u okolini Sao Paola.

U povratku je helikopter imao probleme i pilot je pokušao da sleti na lokalni put, gde su se sudarili sa kamionom.

Rikardo Boeša i pilot poginuli su na licu mesta. Boeša je bio jedan od najpoznatijih novinara u Brazilu, vodio je političke emisije na televiziji i radiju, pisao je za novine, a autor je i dve knjige.

Kristofer Klajn

Milijarder Kristofer Klajn tragično je poginuo 2019. godine u helikopterskoj nesreći koja se dogodila negde iznad teritorije Bahama, samo dan pre nego da je napunio svoju 61. godinu. U nesreći je pored njega stradalo još šest ljudi. 

Kristofer je bio najpoznatiji kao osnivač velike rudarske kompanije pomoću koje je zgrnuo miljarde američkih dolara i postao jedan od najbogatijih ljudi u Ilinoisu, jednoj od saveznih država SAD. 

Poznati sportisti stradali u sudaru helikoptera

U sudara dva helikoptera 2015. godine u argentinskoj severozapadnoj oblasti La Rioha posle život je izgubilo osam osoba, među kojima su i tri francuske sportske zvezde.

Helikopteri su eksplodirali u vazduhu posle međusobnog kontakta.

Tada je predsednik Francuske Fransoa Oland je potvrdio da su među stradalima olimpijska šampionka u plivanju Kamil Mufa (25), bokser Aleksis Vasten i jedriličarka Florens Arto.

Vraćale se sa DEVOJAČKE VEČERI, pa tragično nastradale

Privatni avion turske kompanije "Basaran holding" srušio se u Iranu 2018. godine, kada je poginulo svih 11 putnika i članova posade. Između ostalih, nastradala je i Mina Basaran, naslednica prebogatog turskog biznismena koja se vraćala iz Dubaije nakon proslave devojčake večeri. Zajedno sa 28-godišnjom Minom u avionu su bile i njenih sedam bliskih prijateljica, a nesreća se dogodila kada se avio suočio sa nepovoljnim vremenskim uslovima, pa se srušio na deo planine Zagros. Mina je ćerka uticajnog Turčina Huseina Basarana, u čijem je vlasništvu i bio avion. On je, pored mnogobrojnih razvijenih biznisa, posedovao i kompleks luksuznih zgrada u Istanbulu "Mina kule", kojima je dao ime upravo po ćerki.

#Helikopterske nesreće

#Poznati

#nesreće

'