AKTUELNO

U napadu ručnom bombom na venčanju u Avganistanu povredjeno je najmanje 20 ljudi, uključujući nekoliko dece, rekao je danas regionalni zvaničnik.

Napad se dogodio sinoć, kada su nepoznati napadači bacili najmanje dve ručne bombe na jednom venčanju u istočnoj provinciji Kost, koja se graniči sa Pakistsanom.

Najmanje jedno povredjene dece je u kritičnom stanju, rekao je Adel Haider, portparol šefa policije provincije Kost.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

Nema dokaza da su iza napada Talibani mada oni imaju snažno prisustvo u toj oblasti. Portparol policije je rekao da ga talibanska zabrana muzike kada su vladali Avganistanom navodi da veruje da su oni iza napada.

Medjutim često je u tom delu Avganitana i da se takvim napadima rešavaju slučajevi lične osvete.

Portparol policije je rekao da istražuju sve moguće motive ali da za sada niko nije ukazao na bilo kakve plemenske sukobe koji bi uključili goste na venčanju. On je dodao da su svi povredjeni gosti muškarci, i da se za sada ne zna da li je i mladoženja povredjen u ovom napadu.

U avgustu prošle godine bombaš samoubica iz grupe koja je ogranak Islamske države u Avganistanu ubio je 63 ljudi na venčanju u Kabulu, što je najteži napad u glavnom gradu Avganistana tokom 2019. godine.

Talibani drže pod kontrolom ili delimičnom kontrolom gotovo polovnu Avganistana i skoro svakodnevno sprovode napade. Obično su im meta avganistanski ili američki vojnici, a desetine civila stradaju tokom tih napada.

#Bomba

'