AKTUELNO

Svet oštro reagovao na akciju Pjongjanga.

Veliki broj ljudi okupio se ispred glavne železničke stanice da na velikom ekranu gleda posebne vesti o probi. Mnogi su aplaudirali i klicali kada je TV voditelj saopštio vest.

Svet užasnut zbog probe Severne Koreje

Međunarodna zajednica je snažno osudila akciju Pjongjanga, a najoštrije su reagovale zemlje u regionu - Južna Koreja, Japan, Kina, ali i SAD, Francuska, Rusija.

Predsednica Južne Koreje Park Guen-hje je izjavila da nuklearna proba predstavlja provokaciju i pretnju životima i budućnosti njene zemlje.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je da saopštenje Severne Koreje o probi hidrogenske bombe predstavlja pretnju bezbednosti njegove zemlje i dodao da će preduzeti snažnu akciju i da će raditi s drugim zemljama, SAD, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom, kao i sa UN.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond izjavio je da se i Britanija i Kina protive testiranju hidrogenske nuklearne naprave koje je izvela Severna Koreja, i da podržavaju nastavak šestostranih pregovora o razoružanju.

Hamond, koji boravi u dvodnevnoj poseti Pekingu, rekao je novinarima nakon sastanka sa kineskim državnim savetnikom Jangom Đijećijem, da Britanija i Kina dele istu rešenost da se uspostavi stabilnost na Korejskom poluostrvu i da se pooštre sankcije Severnoj Koreji, preneo je Rojters.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da, ako bude potvrđeno da je Severna Koreja izvršila probu hidrogenske bombe, to će predstavljati "ozbiljno narušavanje" međunarodnih obaveza te zemlje, koje podrazumevaju da ne proizvodi nuklearno oružje, i pretnju po mir u regionu.

Prema njenoj oceni, to će, takođe, biti pretnja "miru i bezbednosti čitavog regiona severoistočne Azije", prenosi Rojters.

Kim gradi nuklearnu imperiju

Kim, koji je došao na vlast posle smrti svog oca Kim Džong-Ila u decembru 2011. godine, odobrio je, takođe, treću nuklearnu probu koju je ta zemlja izvela u februaru 2013. godine.

Ako bude potvrđeno da je Pjongjang izveo probu takve bombe, to bi izazvalo veliku zabrinutost i verovatno podstaklo uvođenje oštrijih sankcija Severnoj Koreji, a dodatno bi pogoršalo i njene odnose sa susedima.

Iako su japanski i američki meteorološki centri registrovali zemljotres jačine 5,1 stepen, koji je izazvan veštački, i to iz oblasti u Severnoj Koreji gde se inače izvode nukelarne probe, još nema potvrde šta se tačno jutros dogodilo.

Autor: G.N.

'