AKTUELNO

Sastanak je sazvan nakon što je Danska pojačala kontrole na svojoj granici sa Nemačkom, a Švedska nametnula provere dokumenata putnicima koji pristižu iz Danske.

Komesar Evropske unije za migracije Dimitris Avramopoulos sazvao je za danas u Briselu hitan sastanak sa predstavnicima Danske, Švedske i Nemačke, povodom novih pograničnih kontrola migranata, koje su izazvale novu zabrinutost zbog evropske Šengen zone.

-Cilj ovog sastanka je poboljšanje koordinacije između tih zemalja, kako bi se obezbedilo bolje upravljanje migracionim pritiskom- rekao je danas portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

U razgovorima će učestvovati švedski ministar za migracije Morgan Johanson, njegov danski kolega Inger Stoajberg i zvaničnik iz nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Ole Šreder, saopšteno je iz Evropske komisije.

Brisel razmatra zakonitost tih akcija, uključujući nove švedske mere koje iziskuju od putnika u tranzitu između Danske i Švedske da pokažu svoja lična dokumenta, prvi put od kasnih 1950-ih, kada je nordijski sporazum o putovanju bez pasoša stupio na snagu.

I Stokholm i Kopenhagen su obavestili Evropsku komisiju o novim merama koje su u ponedeljak usvojili kao odgovor na priliv više od milion izbeglica i migranata, većinom iz Sriije, tokom prošle godine.

Suočene sa najvećom migracionom krizom od Drugog svetskog rata, nekoliko zemalja uključujući Nemačku, Austriju i Francusku, nedavno su iskoristile prednosti šengenskih pravila koja im omogućuju da ponovo uvedu pogranične kontrole na šest meseci u izuzetnim okolnostima, podseća francuska agencija.

'