AKTUELNO

Bolivijska vlada proterala je meksičke i španske diplomate, čime je eskalirao diplomatski spor nastao nakon što je meksička ambasada u La Pazu dala azil saveznicima bivšeg socijalističkog predsednika Bolivije Eva Moralesa.

Vršilac dužnosti predsednika Bolivije Đenin Anjes rekla jeda je njena administracija tražila od meksičke ambasadorke Marije TerezeMerkado i nekoliko španskih zvaničnika da napuste zemlju u roku od 72 sata inazvala ih "persona non grata" zbog navodnog pokušaja članova bivševlade Bolivije da pronađu utočište u meksičkoj ambasadi i napuste zemlju,preneo je sinoć Rojters.

Ubrzo nakon toga, meksičko ministarstvo spoljnih poslovaapelovalo je na Merkado da osigura svoju bezbednost i taj potez Bolivije označio kao "politički po prirodi", ali je ministar unutrašnjihposlova te zemlje rekao da bolivijski ambasador nije proglašen nepoželjnim i da Meksiko nema nameru da prekine diplomatske odnose sa Bolivijom.

U Madridu je, s druge strane, špansko ministarstvo spoljnihposlova negiralo optužbe i saopštilo da će proterati troje bolivijskihdiplomata zbog ovog događaja, a šest španskih diplomata napustilo Bolivijunakon što je bolivijska vlada zatražila da odu.

Bolivijska vlada optužila je španske diplomate da pokušavajuda pomognu devetorici zvaničnika da napuste danas meksičku ambasadu i dodala dasu Španci stigli u ambasadu u pratnji grupe muškaraca sa kapuljačom.Anjez je rekla da bolivijska vlada neće tolerisati ljude koji "pokušavaju da prikriju i zaštite kriminalce koji su počinili zločinepobune, oružanog ustanka i terorizma" i da Bolivija neće biti"kolonija" nijedne druge zemlje.

Sporni oktobarski izbori u Boliviji izazvali su velikeproteste, a Morales je podneo ostavku prošlog meseca, usled sve većeg civilnogi vojnog pritiska. Anjes je, prema standardnoj proceduri, preuzela vršenjedužnosti i napravila oštar zaokret od Moralesove socijalističke vlade,prekidajući veze sa levičarskim saveznicima u regionu.

Morales je tvrdio da je svrgnut u desničarskom"puču", a mnogi njegovi saveznici okupili i dalje ga podržavaju uočinovih izbora 2020. godine. Pobegao je iz Bolivije i dobio azil u Meksiku, a sada se nalazi u Argentini.

#Bolivija

'