AKTUELNO

Venecuelanska opozicija u nedelju je obećala da će istražiti navodne nepravilnosti u svojim redovima, nakon što je u medijima objavljeno da se grupa opozicionih poslanika zalagala za biznismena povezanog sa vladom predsednika Nikolasa Madura.

Vođa opozicije i šef kongresa Huan Gvaido rekao je da će zakonodavna vlast istražiti incident, u kojem je, prema veb stranici Armando.info, učestvovalo devet poslanika iz stranaka Prva pravda, Narodna volja i Novo vreme, prenosi Rojters.

Do skandala je došlo u trenutku kada napori opozicije da zbace Madura gube na zamahu, a Gvaido, koga više od 50 zemalja prepoznaje kao legitimnog vođu Venecuele, bori se za pokretanje novog talasa uličnih protesta.

"Neprihvatljivo je koristiti državnu instituciju za pokušaj pranja ugleda lopova i korumpiranih pojedinaca koji su opljačkali Venecuelu", rekao je Gvaido.

Prema izveštaju Armando.info, poslanici su bili umešani u pisanje pisama podrške kolumbijskom državljaninu Karlosu Licanu, uprkos dokazima o njegovim vezama sa Aleksom Sabom, još jednim Kolumbijcem, koji je pod američkima sankcijama zbog korupcije u vezi s Madurovim vladinim programom distribucije hrane.

Nije odmah bilo jasno da li su ili kako zakonodavci prekršili zakon.Guaido je rekao da sumnja da su poslanici dobili nezakonite uplate u zamenu za pisanje pisama, i da će to biti istaženo.

Pisma su upućena Ministarstvu finansija SAD i kancelariji javnog tužioca Kolumbije, prema izveštaju. Te institucije nisu komentarisale ove navode.

#Nikolas Maduro

#Opozicija

'