AKTUELNO

Epicentar zemljotresa bio je udaljen 46 kilometara od albanske prijestonice Tirane.

Albaniju je jutros u 7:10 sati pogodio još jedan zemljotres jačine 3,4 stepena po Rihteru. 

Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar zemljotresa bio je udaljen 46 kilometara od albanske prijestonice Tirane. 

Hiljade ljudi provelo je noć na fudbalskom stadionu u Draču, plašeći se novih potresa. Vojska je na stadionu postavila šatore.

Inače, najmanje 23 osobe su poginule, a oko 600 stanovnika je zatražilo lekarsku pomoć nakon potresa od 6,4 i 6,5 stepeni koji su juče pogodili Albaniju. 

Foto: Tanjug AP/Hektor Pustina

Najjači potres u Albaniji poslednjih decenija srušio je brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike, a usledilo je još 250 potresa zbog kojih su brojni Albanci pobjegli iz domova na ulice.

Jedna je 30-godišnja žena spasena nakon 14-satne akcije, a dva sata pre policija je uklonila telo njene osmogodišnje ćerke.

Epicentar je bio kod Drača, a osetio se u BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Grčkoj, Hrvatskoj i na jugu Italije.

Snažan potres pogodio je Albaniju i 21. septembra prošle godine i oštetio oko 500 kuća, a u potresu 1979. godine porušen je sever zemlje, ali nijedan od ta dva potresa nije uzrokovao ljudske žrtve.

Italija, Francuska, Rumunija, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora i Srbija poslale su 200 specijaliziranih vojnika, alate i timove pasa tragača kako bi pomogli u pružanju pomoći.

Danas je u Albaniji proglašen Dan žalosti.

#Albanija

#Zemljotres

'