AKTUELNO

Bivši zvaničnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) osuđen je u petak na 19 godina zatvora nakon što ga je federalni sud u Virdžiniji proglasio krivim za špijunažu u korist Kine.Džeri Čuan Šing Li (55) napustio je CIA 2007. i preselio se u Hongkong.

Njega su 2010. godine kontaktirala dvojica pripadnika kineske obaveštajne službe i ponudila mu više stotina hiljada američkih dolara i "doživotno" starateljstvo nad njim u zamenu za informacije do kojih je došao dok je bio u CIA, prenosi Rojters.

Stotine hiljada dolara uplaćene su na Lijev lični bankovni račun u periodu od 2010. do 2013. godine u zamenu za informacije o CIA.

Uhapšen je dok je boravio na Havajima, kada su agenti FBI u njegovoj hotelskoj sobi pronašli jedan notes koji je sadržao rukom ispisane informacije o CIA, navodi Rojters.Kako je rečeno iz sudskih izvora, Li je raspolagao osetljivim informacijama o CIA, kao što su bankovni računi američke agencije, lokacije operativnih sastanaka, brojevi telegona i detalji o tajnim postrojenjima CIA.

#Presuda

#Špijunaža

'