AKTUELNO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će naredne nedelje posetiti Pariz gde će se sastati sa Emanuelom Makronom kako bi "bolje razumeo" kritike francuskog predsednika koji je ocenio da je NATO u "stanju moždane smrti".

"Naredne nedelje idem u Pariz kako bih razgovarao sa predsednikom Makronom i bolje razumeo njegovu poruku i razloge" njegove kritike, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

Stoltenberg je dodao da je najbolje razgovarati kad postoje nesuglasice.

Makron je nedavno rekao u intervjuu za britanski Ekonomist da je NATO u stanju "moždane smrti" osudjujući nedostatak koordinacije izmedju SAD i Evrope, kao i jednostrano ponašanje Turske u Siriji.

Stoltenberg je odbacio kritike o nedostatku političkih konsultacija o strateškim pitanjima.

"NATO stalno razgovara o važnim strateškim pitanjima. To radimo na svakom sastanku. Medjutim, mi smo savez od 29 država i ponekad postoji neslaganje o pristupu koji treba da imamo", dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, o kritikama Francuske će se raspravljati sutra na sastanku šefova diplomatija NATO-a. Na tom sastanku će se pripremiti samit Alijanse 3. i 4. decembra u Londonu.

#NATO

#Pariz

'