AKTUELNO

Zemlje vodeće ekonomije u usponu okupljene u grupu BRIKS upozorile su da trgovinske tenzije i nesigurnost politike podrivaju poverenje u međunarodnu trgovinu, investicije i ekonomski rast.

,Na godišnjem samitu u Braziliji, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika pozvale su svet da u suočavanju s rastućim protekcionizmom održi otvorena tržišta s pravednim i nediskriminatornim trgovinskim pravilima.

Pet zemalja BRIKS-a čine oko trećinu svetske ekonomije. Predsednik Kine Si Đinping rekao je da ga brine "nasilnički" protekcionizam i jednostranost u trgovinskim politikama nekih razvijenih država, preneo je sinoć Rojters.

On je pozvao druge lidere da se suprotstave protekcionizmu i podrže multilateralni sistem Svetske trgovinske organizacije.

Domaćin, brazilski predsednik Žair Bolsonaro, rekao je da je njegova vlada postala realističnija i usvojila pragmatičnu politiku u vezi s međunarodnom trgovinom.

On je na završnoj sesiji rekao da su zemlje BRIKS-a jače posle samita i pomenuo napredak ka zajedničkom carinskom sporazumu.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je novu razvojnu banku BRIKS-a da daje više kredita u rubljama, kao deo napora grupe da se smanji zavisnost od američkog dolara.

Putin je rekao da pet država podržava ideju o razvoju zajedničkog platnog sistema koristeći nacionalne valute.

U zajedničkoj izjavi predsednici su prepoznali napredak koji je postigla banka BRIKS osnovana 2014. godine, kako bi povećala sredstva za ulaganje u infrastrukturu i održivi razvoj, ali nisu dati detalji o tome koje su zemlje bile zainteresovane da se tome pridruže.

Rizik od trke u naoružanju u svemiru zabrinjava vođe BRIKS-a, te ističu potrebu da se sprovede istraživanje svemira u skladu sa međunarodnim pravom i poveljom Ujedinjenih nacija.

Zemlje BRIKS-a poručuju da ostaju posvećene primeni Pariskog sporazuma o klimatskim promenama i pozvale su razvijene države da prošire finansijsku i tehničku pomoć kako bi se pomoglo zemljama u razvoju da ublaže efekte globalmg zagrevanja.

#BRIKS

#samit

'