AKTUELNO

Šteta od poplava koje su pogodile Veneciju najverovatnije će dostići nekoliko stotina miliona evra, saopštio je gradonačelnik Luiđi Brugnaro.

Istovremeno, nadbiskup Frančesko Moraglija je na konferenciji za novinare rekao da je istorijska bazilika Svetog Marka pretrpela "nepopravljivu štetu", preneo je Rojters.

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice.Gradonačelnik Venecije je ranije izjavio da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu.

- Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne, Cena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promena - napisao je Brugnaro na Tviteru.

Foto: Tanjug/Luca Bruno

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar.Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godine, od čega su se četiri poplave desile u poslednjih 20 godina, a najskorija je bila u oktobru 2018. godine.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao reka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždove palate.

Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabeleženog 1966. godine.

Jake kiše pogodile su proteklih dana veći deo Italije, donoseći poplave, posebnona jugu zemlje, a loše vreme prognozira se i za naredne dane.

#Venecija

'