AKTUELNO

Hongkong se danas priprema za nove sukobe jer antivladini demonstranti već treći dan za redom planiraju da paralizuju delove azijskog finansijskog čvora, a delovi javnog prevoza, škole i mnoga preduzeća biće zatvoreni nakon eskalacije nasilja.

Policija je ispalila suzavac dok su aktivisti palili vozila, bacali benzinske bombe u policijsku stanicu i voz u podžemnoj železnici i provalili u tržni centar, prenosi Rojters.,Novi sukobi izbili su dan nakon što je policija pucala na jednog učesnika protesta, dok je jedan čovek posut benzinom i zapaljen, što je medu najgorim nasilnim incidentima u Hongkongu u poslednjih više decenija, prenosi Glas Amerike na srpskom.

Više od hiljadu demonstranata, mnogi sa maskama, protestovalo je drugi dan zaredom u finansijskoj četvrti, a blokirani su i putevi oko nekih od najviših solitera u gradu i najskupljih nekretnina. Nakon što su protesti završeni, policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su odbili da se raziđu, a uhapšeno je i više od deset osoba, prenosi AP.

Mnoge podžemne i železničke stanice zatvorene su nakon sto su demonstranti blokirali putničke brodove i napali vozove.Nastava je obustavljena na univerzitetima, a roditeljima je savetovano da ne puštaju decu napolje. Policija je saopštila da su maskirani "buntovnici" pocinili "ludačka" dela, da su bacali đubre i bicikle na prugu podžemne železnice i na vozove i da su paralisali saobracaj u bivšoj britanskoj koloniji.

Na jednom video snimku, aktivisti sa nadvožnjaka bacaju teške objekte na automobile.

- Naše društvo je gurnuto na ivicu potpunog kolapsa - saopštio je na konferenciji za novinare visoki policijski zvaničnik Kong Ving-cung, aludirajući na dvodnevno nasilje.

Sukobi su izbili i na nekoliko drugih mesta, kod Gradskog i Kineskog univerziteta, gde su učesnici protesta bacali Molotovljeve koktele i cigle na policiju.Policajci su ispalili suzavac i gumene metke na demonstrante.

Studenti u šlemovima i gas maskama podigli su i barikade oko Gradskog univerziteta, dok su aktivisti postavili cigle i Molotovljeve koktele na mostove i druge prilaze.

Demonstranti protestuju od juna zbog, kako veruju, mešanja Pekinga u slobode koje su građanima Hong Konga garantovane u okviru pravila "jedna zemlja, dva sistema", uspostavljenog posle povratka kineske uprave 1997. godine.

Nezadovoljstvo demonstranata podstakle su i oštre policijske mere, usmerene protiv učesnika protesta. Kina demantuje optužbe i tvrdi da zapadne zemlje, medu kojima i Britanija i Sjedinjene Države, podstiču nemire. Vašington je u ponedeljak osudio "neopravdanu upotrebu smrtonosne sile" u Hong Kongu i pozvao policiju i civile da rade na smirivanju situacije.

#Hongkong

#Protest

'