AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard izjavio je da ce njegova zemlja ponuditi azil bolivijskom predsedniku, koji je podneo ostavku, ukoliko ga bude zatražio.

Vlada Meksika, predvođena predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, snažno je stala u odbranu bolivijskog predsednika Eva Moralesa, preneo je Rojters.

Meksiko je pozdravio "odgovoran stav predsednika Bolivije koji je izabrao da podnese ostavku pre nego da izloži svoj narod nasilju", objavio je Lopez Obrador na Tviteru.

Meksiko je među prvima čestitao Moralesu na pobedi krajem oktobra, uprkos pokrenutim pitanjima o rezultatima, podseća britanska agencija.

Ebrard je izjavio je da Meksiko ne prihvata, kako je rekao, vojnu operaciju koja se događa u Boliviji i da ne sme da dođe do puča.

"Ne prihvatamo to, to je slično tragedijama koje su okrvavile našu Južnu Ameriku u prošlom veku. Meksiko će ostati pri svom stavu da poštuje demokratiju i institucije", napisao je Ebrard na Tviteru.

Predsednik Bolivije Evo Morales je pod pritiskom vojske i višenedeljnih protesta podneo ostavku, posle skoro 14 godina provedenih na vlasti.

Morales je ostavku podneo u nedelju, pod rastućim pritiskom vojske i javnosti nakon njegovog reizbora 20. oktobra i protesta koji su potom pokrenuti zbog izbornih neregularnosti.

#Bolivija

#morales

'