AKTUELNO

Demonstranti u Hongkongu danas su razbijali izloge u trznom centru i panoe na stanici metroa, u znak protesta zbog jucerasnjeg hapsenja prodemokratskih poslanika.

Hongkong, autonomna kineska teritorija, usao je u sesti mesec protesta koji su zapoceli zbog predlozenog zakona o ekstradiciji optuzenih Kini, a prosirili su se potom,i na zahteve za vecom demokratijom, preneo je AP.

Vlasti su danas nakon nereda zatvorile stanicu metroa u cetvrti Sa Tin, ali hapsenja,demonstranata do sada nije bilo.

U odvojenom incidentu, tridesetak demonstranata je u cetvrti Cuen Mun upalo u,trzni centar a neki su razbili izloge i prevrtali stolove u restoranu.

Sedmoro prodemokratskih poslanika je juce pritvoreno ili se suocava sa mogucim,hapsenjem, saopštila je policija Hongkonga.

Navedeno je da su trojica poslanika privedena i optuzena za opstrukciju rada skupstine,tokom sastanka održanog 11. maja na kojem se raspravljalo o odlozenom Zakonu o izrucivanju Kini koji je izazvao pet meseci protesta.

Ostali su dobili poziv da se pojave u policijskim stanicama, prenosi AP.

Demokratski poslanici smatraju da ce ovaj vladin pritisak izazvati vise nasilja i biti,iskoriscen kao izgovor za odlaganje ili otkazivanje okruznih izbora koji bi,trebalo da budu odrzani 24. novembra.

#Hongkong

#Protest

'