AKTUELNO

Ruski naučnici saglasili su se sa francuskim kolegama da organizuju zajedničku mrežu istraživačkih stanica "Od tundre do stepe", gde će tokom cele godine istraživati klimatske promene i domorodačke narode Sibira i Arktika.

Sporazum o saradnji biće potpisan 2020. godine, rekli su za Tas s iz pres službe Državnog univerziteta u Tomsku.

- Francuski stručnjaci žele da sprovedu istraživanja u Sibiru i na Arktiku i spremni su da ujedine naučne potencijale i rresurse sa ruskim centrima kako bi stvorili modernu mrežu koja je nazvana "Od tundre do stepe" - navela je pres služba.

Mreža istraživačkih stanica prostiraće se sa zapada na istok kroz kontinentalni gradijent Sibira.Ruski i francuski naučnici će u stanicama analiziratti kako globalno zagrevanje utiče na klimu i životnu sredinu u Sibiru i na Ruskom Arktiku.

Kakoje navedeno, francuski naučnici su sa velikiminteresovanjem proučavali iskustva stručnjaka iz Tomska u jednogodišnjim stanicama.

Naučnici iz drugih zemalja moraju da prekinu istraživanja tokom zimske sezone, dok stanice koje koriste stručnjaci iz Tomska rade tokom cele godine i zahtevaju minimalnu logistiku.

- Francuska ima dobro razvijene tehnologije za daljinsko istraživanje Zemlje, što je optimalno za proučavanje Sibira i Arktika. Francuski naučnici imaju dobre stručnajke u bio-geo-hemiji, koja igra veliku ulogu u proučavanju klime. Značajan je i humanitarni pravac, u kojem Univerzitet u Tomsku dobro napreduje, pa će zajednički interes bitii antropologija i izučavanje domorodačkog stanovništva u Sibiru i na Arktiku - rečeno je iz pres službe Univerziteta.

#Istraživanje

#Klima

'