AKTUELNO

Iran je rano jutros nastavio sa ubrizgavanjen uranijumskog gasa u centrifuge u svom podžemnom nuklearnom kompleksu Fordo, čime je preduzeo najznačajniji korak kojim se udaljava od nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015. godine.

- Posle svih uspešnih priprema, počelo je ubacivanje uranijumskog gasa u centrifuge u Fordou. Sav proces nadgledali su inspektori IAEA - saopštila je iranska agencija za atonsku energiju, prenosi Rojters.

Teheran je takođe saopštio da je sprečio posetu jednog zvaničnika Međunarodne agencije za atomsku energiju svom nuklearnom postrojenju u Natancu prošle nedelje, što je prvi takav slučaj.

Prethodno je 1.044 centrifuga u kompleksu Fordo radilo bez uranijuma za obogaćivanje u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, navodi AP.

- Biće potrebno nekoliko sati da se stabilizuje proces i do subote, kada inspektori IAEA ponovo obiću kompleks, nivo obogaćenog uranijuma biće 4,5 odsto - rekao je portparol iranske agencije Behruz Kamalvandi za državnu televiziju.

Iran je u ponedeljak saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svetskim silama.

#Iran

#nuklearna centrala

'