AKTUELNO

Iran je počeo da ubrizgava uranijumski gas u centrifuge u svom podsemnom nuklearnom postrojenju Fordo, javila je danas državna televizija.

U izveštaju se navodi da je lubrizgavanje uranijumskog gasa u centrifuge počelu,uz prosustvo inspektora Međunarodne agencia za atomsku energiju, prenosi,Rojters.

Agencija dodaje da je to četvrti korak Teherana u smanjivanju poštovanja obaveza iz,nuklearnog sporazuma potpisanog sa svetskim silama 2015. godine.

Ovaj potez juče je najavio iranski perdsednik Hasan Rohanikoji je poručio da su svi,koraci Irana na smanjenju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma mogu biti,povučeni i da će se Teheran vratiti svojima obavezama kada to učine i ostale,potpisnice.

Iran je u ponedeljak saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža,od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svetskim silama.

Prema nuklearnom sporazumu, koji je potpisan 2015. godine, Iran ima pravo da,proizvodi obogaćeni uranijum samo posredstvom 5.060 centrifuga prve generacije,IR-1.

#Iran

#uranijum

'