AKTUELNO

Papa Franja izjavio je danas u svojoj tradicionalnoj molitvi Angelus, da oseća bol zbog nedavnog nasilja protiv etiopskih hrišćana pravoslavaca.

"Boli me nasilje čije su žrtve hrišćani pravoslavne crkve tevahedo u Etiopiji.,Izražavam svoju bliskost toj voljenoj crkvi i njenom patrijarhu dragom bratu,Abuna Matijasu", rekao je papa u obraćanju vernicima okupljenim na Trgu,Svetog Petra sa svog prozora.dozvoljeno je da se maksimalno primi 85.000 izbeglica.

Papa je pozvao na molitvu za sve žrtve nasilja u Etiopiji.je već bio najniži od kada je osnovan savremeni program preseljenja 1980.

Prema etiopskoj vladi, najmanje 78 ljudi ubijeno je u tri dana etničkog i verskog,nasilja u toj zemlji, koje je izbilo 23. oktobra.

Nasilje je narušilo ugled premijera Abija Ahmeda koji je nedavno dobio Nobelovu,nagradu za mir.

Etiopska pravoslavna crkva pre nedelju dana je osudila odgovor vlade na nasilje navodeći da vlada nije ispunila svoj zadatak da štiti pripadnike te crkve.

Pravoslavna zajednica predstavlja oko 40 odsto od 110 miliona Etiopljanja.

Portparol crkve rekao je za Frans pres da je 52 pravoslavnih Etiopljana, uključujući dva,sveštena lica, među žrtvama nasilja. Za sada Frans pres nije dobio zvaničnu,potvrdu tog broja.

Saradnik Amnesti internešenala Fiseha Tekle, rekao je da su demonstranti napali tri,pravoslavne crkve i jednu džamiju.

#Papa Franja

'