AKTUELNO

Priča koja se, verovali ili ne, dešava sada – u 21. veku.

Autistična Betani (18) već tri godine živi zatvorena u ćeliji u bolnici Sveti Andrej u Northemptonu u Engleskoj, u uslovima koji su užasavajući za svakog normalnog čoveka. Njen otac Džeremi nije je video nedeljama, što je bila kap koja je prelila čašu – rešio je da tuži bolnicu i izbavi svoju ćerku iz nehumanih uslova. 

Kako Džeremi tvrdi, Betani je zatvorena već tri godine, tačnije od svoje 15, zabranjen joj je svaki kontakt sa spoljnim svetom i prema njoj se ophode kao prema opasnoj životinji. Ističe da uslovi i nisu bili toliko loši kada je Betani tek primljena u bolnicu, ali da su se vremenom pogoršavali.

Tinejdžerka je, kako navodi otac, trebalo da bude podvrgnuta detaljnoj analizi svog poremećaja (autizma), ali je već posle nedelju dana fizički izolovana u prostoriji površine 12 kvadrata sa konstantno upaljenim jakim reflektorima.  

Otac je sa njom mogao da komunicira samo preko prozorčića, a ona bi ga molila da proturi ruku kako bi ga dotakla. Devojčici se hrana dostavljala kao da je opasna životinja – ona bi prvo morala da se pomakne iza nacrtane linije nasred sobe, da miruje i tek onda bi medicinska sestra otvorila vrata i ostavila joj hranu na podu. 

Šta će dalje biti sa Betani, ostaje da se vidi, ali poslednja informacija je da je sud u Northemptonu presudio da je nega koju je devojka primala bila neprikladna i da je uticala „na njeno blagostanje i otežala joj povratak u zajednicu“. Iz bolnice su priznali da je bilo „nesrećnih odluka u vezi sa Betaninim lečenjem“.

Autor: I.P.

#Bolnica

#Engleska

'