AKTUELNO

Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije upozorio je danas da će pristup Velike Britanije jedinstvenom tržištu EU posle Bregzita "biti proporcionalan preuzetim obavezama u pogledu zajedničkih pravila igre".

"Sporazum o kom smo spremni da razgovaramo znači da nema carina, nema kvota, i nema dampinga. Pristup našim tržištima će stoga biti proporcionalan preuzetim obavezama u pogledu pravila igre. A Velika Britanije će morati da poštuje pravila igre", rekao je Barnije u intervjuu za francuski Figaro.

Prema njegovim rečima, sporazum EU i Velike Britanije "ne može biti isti kao sporazumi s trećim zemljama", poput Kanade ili Japana, zbog "nezapamćene bliskosti" i "ekonomske medjuzavisnosti" Eu i Londona.

"Pitanje je sledeće: Da li Velika Britanija želi ili ne želi da se udalji od našeg uredjenog modela čijoj izgradnji je doprinosila tokom 45 godina?", naveo je Barnije i dodao da je britanska vlada "potvrdila da ne želi da ide unazad u pogledu socijalnih i ekoloških prava".

Barnije je izjavio da je poštovanje pravila i u britanskom interesu i upozorio da bi sporazum o slobodnoj trgovini, da bi bio ratifikovan u parlamentima svih 27 članica EU, morao biti "operativan i uravnotežen". "Ako ga odbije bilo koji parlament, vraćamo se na početnu tačku", naveo je evropski diplomata.  

On je rekao i da ne može da kaže koliko bi mogli trajati pregovori o budućim odnosima, nakon što Velika Britanija napusti EU. Za novi datum Bregzita je odredjen 31. januar naredne godine.

Sporazum o istupanju koji je premijer Boris Džonson postigao s Briselom predvidja prelazni period do 31. decembra 2020. tokom kog bi Velika Britanija nastavila d ase pridržava evropskih propisa i uživa koristi od njih. London će za to vreme plaćati svoje finansijske doprinose ali neće imati mesta u institucijama EU niti učestvovati u donođenju odluka.

Prelazni period treba da spreči nagli razlaz i da vremena za pregovore o budućim odnosima. Trnazicija bi mogla biti produžena samo jednom, isključivo konsenzusom i ne dalje od kraja 2022. godine.

Autor: JS

#Bregzit

'