AKTUELNO

Pit Souza, zvanični fotograf Bele kuće za vreme mandata bivših američkih predsednika Ronalda Regana i Baraka Obame, kaže da je administracija aktuelnog prvog čoveka Sjedinjenih Država Donalda Trampa ozbiljnih lica pozirala za fotografiju iz takozvane Krizne sobe tokom napada koji je rezultovao smrću lidera Islamske države, Abu Bakra al Bagdadija.

Souza, bivši direktor Fotografske kancelarije Bele kuće, doveo je u pitanje vremenski pečat fotografije. On je istakao da je malo verovatno da su Tramp, potpredsednik Majkl Pens i nekoliko drugih visokih zvaničnika i generala aktivno pratili napad na Bagdadijevu lokaciju kad je ova fotografija nastala u subotu u Vašingtonu.

Souza je autor čuvene fotografije Obame i tadašnje državne sekretarke Hilari Klinton kako napeto posmatraju upad tima 6 “foka” na kompleks u Abotabadu, u kojem je ubijen lider Al Kaide Osama bin Laden 2011.

Foto: Tanjug AP/Pete Souza

- Upad se dogodio u 15.30 po vremenu u Vašingtonu. Fotografija, kako se vidi u IPTC podacima kamere, je nastala u 17.05.24 - naveo je Souza na Tviteru, preneo je Njuzvik.

Trampovu sliku iz Krizne sobe je u subotu načinila zvanični fotograf Bele kuće Šila Krejghed, koja je pre radila za prvu damu Loru Buš. Na fotografiji od subote nalaze se Tramp, Pens, bezbednosni savetnik Robert O’Brajen, ministar odbrane Mark Esper, načelnik generalštaba američke vojske general Mark Mili i general Markus Evans, zamenik direktora specijalnih operacija generalštaba. Sva šestorica muškaraca su ukočena, ozbiljnih lica.

Foto: Tanjug AP/Shealah Craighead

Trampova fotografija je daleko simetričnija i organizovanija nego Obamina, na kojoj se vidi kako šokirana Klintonova drži ruku na ustima, a ministar odbrane Robert Gejts prekršta ruke ispred zvaničnika i generala koji stoje iza njega. Souza je u sada već obrisanom “tvitu” naveo da je moguće da je upad i dalje bio u toku kad je Tramp fotografisan u subotu.

- Potpuno je moguće da je upad bio u toku u 17.05. Pre iznošenja definitivnog zaključka o slici novinari moraju da utvrde stvarni vremenski tok upada - ukazao je Souza.

Mediji su takođe preneli da je Trampov kontrolni merač pokazao da je predsednik igrao golf u 15.33 po vašingtonskom vremenu, dok je u toku bio napad na Bagdadijevu lokaciju. Tramp je na konferenciji za novinare na kojoj je objavio Bagdadijevu smrt u nedelju ujutro rekao da je pustio vest na Tviteru nekoliko sati pre kako bi bio siguran da novinari neće biti na golfu ili negde druge u vreme njegovog obraćanja.

#Barak Obama

#Donald Tramp

'