AKTUELNO

Kremlj je danas saopštio da je američki predsednik Donald Tramp dao veliki doprinos u borbi protiv međunarodnog terorizma, ukoliko je tvrdnja SAD da je lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi mrtav istinita.

Tramp je juče objavio da se Bagdadi ubio tokom noćne akcije elitnih američkih snaga specijalnih operacija u Siriji i zahvalio Rusiji, između ostalog, na podršci.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je prethodno da kaže da li su Sjedinjene Države unapred obavestile Rusiju o operaciji ili pružile druge detalje, ali je naveo da je ruska vojska primetila američke avione i bespilotne letelice u oblasti Sirije, gde je Vašington rekao da je izvršio napad.

-Ako se ove informacije potvrde možemo da razgovaramo o ozbiljnom doprinosu predsednika SAD borbi protiv međunarodnog terorizma - rekao je Peskov.

Rusko Ministarstvo odbrane dovelo je u nedelju Trampovu tvrdnju u pitanje, saopštivši da nema pouzdanih informacija o američkoj operaciji i navodeći četiri razloga zbog kojih je američka verzija događaja izgledala sumnjivo.

-Sve veći broj direktnih učesnika u operaciji i zemalja koje su navodno učestvovale u ovoj 'operaciji', od kojih svaka ima potpuno oprečne detalje, dovodi do opravdanh pitanja i sumnje da li se ona odvijala, a posebno koliko je bila uspešna - saopštilo je Ministarstvo.

Za razliku od Kremlja, ministarstvo je takođe umanjilo značaj Bagdadija rekavši da, ako se potvrdi njegova smrt, to neće imati "operativni značaj" za situaciju u Siriji ili za akcije preostalih ekstremsta u sirijskom regionu Idlib.

#Kremlj

#SAD

'