AKTUELNO

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je danas da je EU postigla dogovor da se Bregzit može odložiti do 31. januara naredne godine.

On je to napisao na svom Tviter nalogu. Raniji izlazak Britanije iz EU bio bi moguć ako bi britanski parlament ratifikovao sporazum o razvodu, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Britanski premijer Boris Džonson nevoljno je prošle nedelje zatražio tromesečno odlaganje Bregzita, do kraja januara 2020, nakon što su poslanici Donjeg doma parlamenta odbacili novi sporazum koji je on postigao s blokom.

Rojters navodi da svako odlaganje Bregzita moraju da prihvate svih 27 zemalja članica, a primedbe Francuske su do sada sprečavale donošenje takve odluke.

Prema najnovijem planu, Britanija bi mogla da izađe iz Unije 1. decembra ili 1. januara, što zavisi od toga kada bi parlament ratifikovao sporazum, u novembru ili decembru.

Ukoliko bi Britanija ostala u EU i posle 31. oktobra, evropski blok bi zatražio od Londona da imenuje kandidata za novu Evropsku komisiju, naveli su diplomatski izvori.

#Bregzit

'