AKTUELNO

Na Sinodu rimokatoličkih biskupa iz Amazona održanom danas u Vatikanu predloženo je da se oženjenim muškarcima u zabačenim oblastima dozvoli da budu sveštenici, što bi moglo dovesti do značajne promene u crkvi koja ima vekovnu istoriju celibata.

Predlog koji je podnet u završnom dokumentu tronedeljne skupštine, odnosno sinoda, usvojen je sa 128 glasova za i 41 protiv, prenosi AP.

Papa Franja će razmotriti ovo zajedno sa mnogim drugim predlozima o pitanjima koja uključuju životnu sredinu i ulogu žena u crkvi.

Predloženo je, naime, da muškarci koji su već đakoni, imaju stabilan porodični odnos i važnu ulogu u svojim zajednicama mogu da se zarede i postanu sveštenici.

Ovo rešenje su podržali mnogi južnoamerički biskupi, a dozvolilo bi katolicima u izolovanim područjima da prisustvuju misi i redovno primaju pričest.

Konzervativci se protive promeni, plašeći se da bi to bio presedan koji bi doveo do toga da se dozvoli da se sveštenici žene širom katoličke crkve, zajednice koja ima milijardu i 300 miliona članova.

#Crkva

'