AKTUELNO

Milat važi za jednog od najgorih serijskih ubica u Australiji. Ovaj Australijanac hrvatskog porekla ubio je sedam mladih ljudi između 1989. i 1993. godine.

Ivan Milat, čija su monstruozna serijska ubistva mladih stopera užasnula Australijance početkom 90-ih, umro je u sidnejskom zatvoru u nedelju, saopštile su zatvorske vlasti. Imao je 74 godine.

U pritvoru je bio od 1994. godine, a početkom 2019. godine dijagnostifikovan mu je karcinom jednjaka i želuca. Milat je umro u medicinskom krilu zatvora Long Bej, rečeno je u saopštenju državne popravne službe Novog Južnog Velsa, prenosi AP.

Milat je ubio trojicu Nemaca, dvojicu Britanca i dvojicu australijskih stopera koje je primio u svoj automobil. Ubistva su otkrivena nakon što su leševi pronađeni u šumi u blizini Sidneja tokom 14 meseci 1992. i 1993. godine.

Milat je uhapšen 22. maja 1994. godine, nakon dva meseca potrage. Policiji je pomogao jedan Britanac, Pol Onions, koji je 1990. godine prihvatio vožnju automobilom dok je stopirao iz Sidneja i uspeo da pobegne iz automobila, trčeći niz put, dok je Milat pucao u njega.

Kada je njegovo suđenje okončano 1996. godine, Milat je proglašen krivim za sedam ubistava i osuđen na izdržavanje sedam uzastopnih doživotnih kazni.

Posle pokušaja bekstva 1997. prebačen je u zatvor s maksimalnim obezbeđenjem.

Milat je rođen 1944. godine, kao jedno od 12 dece hrvatskog imigranta i majke rođene u Australiji i bio je fizički radnik u Sidneju.

#Australija

#Smrt

#serijski ubica

'