AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je Tijerija Bretona, sadašnjeg generalnog direktora informatičke grupe Atos i bivšeg ministra ekonomije za novog komesara u ime Francuske u Evropskoj komisiji, saopštila je danas Jelisejska palata.

Pre dve nedelje poslanici Evropskog parlamenta odbacili su Silviju Gular kao kandidatkinju za evropsku komesarku, što je izazvalo negodovanje Pariza. Jelisejska palata navela je da je predsednik republike preneo izabranoj predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da imenuje 64-orogodišnjeg Tijerija Bretona za člana Evropske komisije. Ono što je najvažnije za Pariz, portfelj, koji je bio odredjen prethodnoj francuskoj predstavnici, industrijska politika, unutrašnje tržište, digitalna pitanja, odbrana i svemir, ostaje nepromenjen. Makron je o tome dobio uveravanja od Ursule fon der Lajen, navelo je predsedništvo.

Buduća predsednica EK je već odobrila njegov novi izbor, navela je Jelisejska palata. Kako se navodi oni su se dogovorili da ako Francuska predloži kandidata znači da odgovara. Svojim iskustvom koje meša javno, privatno i politiku kao njegovo poznavanje industrije Breton ispunjava mnoge uslove. Breton je direktor tehnološke grupacije "Atos" od 2009. godine i bio je ministar finansija u vladi bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka.

- On je čovek od akcije koji vrlo dobro poznaje industrijska pitanja i neće imati birokratski pristup prema evropskim problemima, što je veoma bitno - navodi se u saopštenju.

Da bi dala vremena Francuskoj kao i Rumuniji i Madjarskoj, čiji kandidati su takodje odbačeni, da predlože nova imena, preuzimanje dužnosti nove Komisije odloženo je za mesec dana, za 1. decembar.

#EU

'