AKTUELNO

Nezavisan ekspert UN za ljudska prava na palestinskim teritorijama Majkl Lin pozvao je na međunarodnu zabranu svih proizvoda iz jevrejskih naselja kao jedan od koraka ka potencijalnom okončanju "nelegalne okupacije" koja traje 52 godine.

Lin je sinoć rekao komitetu za ljudska prava Generalne skupštine UN da bi medjunarodna zajednica takodje trebalo da objavi podatke o kompanijama koje posluju s nelegalnim naseljima. Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je odbilo da bilo šta komentariše.

Ekspert UN je rekao da je medjunarodna zajednica odgovorna i ima pravnu obavezu da prisili Izrael da okonča okupaciju i ukloni prepreke za samoopredeljenje Palestinaca. On je objasnio da izraelsku okupaciju teritorija na kojoj Palestinci žele da osnuju svoju državu karakterišu mnogobrojna kršenja medjunarodnog prava, a da uprkos tome "medjunarodna zjednica pokazuje da nije voljna da nametne bilo kakavu značajnu odgovornost Izraelu".

Ta zemlja se oštro protivi medjunarodnom pokretu bojkota, prestanka investiranja i sankcija protiv jevrejske države koju predvode Palestinci i smatra ga napadom na samu svoju egzistenciju. Pristalice bojkota kažu da je to nenasilan način protesta protiv odnosa Izraela prema Palestincima.

#kupovina

'