AKTUELNO

Britanska policija pretresla je noćas dve kuće u Severnoj Irskoj posle otkrića kamiona hladnjače sa 39 tela čija identifikacija je u toku, javljaju britanski mediji.

Britanska policija juče je dobila prijavu od Hitne pomoći da su našli beživotna tela u kamionu u industrijskoj zoni u mestu Grejs u Eseksu, oko 30 kilometara od Londona, a javljeno je i da je kamion iz Bugarske. Dvadesetpetogodišnji vozač kamiona iz Severne Irske uhapšen je juče pod optužbom za ubistvo. Prema britanskim medijima, on je Mo Robinson, iz grada Portadauna u Severnoj Irskoj, u okrugu Armag gde su noćas i sprovedeni pretresi.

Sada se utvrdjuje put kamiona. Prema britanskoj policiji, prikolica kamiona stigla je oko 00.30 po lokalnom vremenu juče (1.30 po centralnoevropskom vremenu) u Parflit, luku na Temzi, iz Zebrigea u Belgiji, dok je deo kamiona koji vuče prikolicu krenuo iz Severne Irske. Belgijsko savezno tužilaštvo potvrdilo je za Frans pres da je prikolica kamiona prošla kroz Zebrige u utorak, 22. oktobra. Bugarske vlasti su potvrdile da je vozilo registrovano u oj državi 2017. ali navode da od tada nije ulazilo u Bugarsku. "Nema veze sa nama, jedino tablice ", rekao je bugraski premijer Bojko Borisov za lokalnu televiziju.

MUP Hrvatske saopštio je da kamion nije prošao kroz Hrvatsku, prenosi agencija Hina. Hrvatska policija dobila je zahtev od Britanije da proveri podatke vezane za prolazak kamiona, a po proveri nije utvrdjeno da se kamion kretao po teritoriji Hrvatske, rekla je portparolka hrvatske policije. Za sada nema naznaka o poreklu žrtava ni o tome da li se radi o migrantima. Prema prvim elementima istrage radi se o 38 odraslih i jednom adolescentu. Iako se još ne zna ko su žrtve, ta drama je ipak pokrenula pozive za borbu protiv biznisa krijumčarenja ljudima, a britanski premijer Boris Džonson je osudio "nezamislivu tragediju" .

#Irska

'