AKTUELNO

Odluka ministarstva za ruralna i pitanja lokalnih samouprava Saudijske Arabije da uvede stoprocentni porez za restorane u kojima se puši nargila izazvala je salve kritika na društvenim mrežama u toj kraljevini.

Pušenje nargile je popularan provod u toj zemlji, a novi porez će se primenjivati čak i na nepušače ako posete restoran u kojem se pruža takva vrsta usluge, piše Raša tudej (RT).

Neki restorani su zbog toga već prestali da nude nargile, dok su drugi snizili cene.

U službenom glasniku vlade, objavljenom ovog meseca, navedeno je da će se porez primenjivati na sve duvanske proizvode, ali su iz ministarstva objasnili da će se odluka odnositi "na ukupan račun napravljen u objektu koji pošlužuje duvanske proizvode".

Na društvenim mrežama u Saudijskoj Arabiji je trenutno u trendu haštag "porez na nargila barove'', gde korisnici objavljuju fotografije svojih računa iz tih restorana sa više nego udvostručenim iznosom od prvobitnog kada se obračuna novi 100-procentni porez zajedno sa nepopularnim porezom na dodatu vrednost od pet posto, koji je stupio na snagu prošle godine.

Nova mera dolazi povrh drugih uvedenih ranije, kako što je smanjenja subvencija za gorivo i struju i uvođenje novih naknada na neke proizvode, između ostalog na cigarete i bezalkoholna pića.

Neki ocenjuju da bi novi porez mogao da bude u funkciji zaštite javnog zdravlja, dok drugi žestoko kritikuju potez vlade.

- Ovo je indirektan način da se zabrani nargila a da se u stvari ne izrekne zabrana - napisao je jedan korisnik Tvitera.

Drugi je istakao da je odluka vlade u suprotnosti sa proklamovanim ciljevima iz programa "Vision 2030" o promeni ultrakonzervativnog imidža zemlje i oživljavanju ekonomije.

Saudijski kolumnista Bašam Fatini kritikovao je iznos poreza kao neodmeren.

- Pretpostavimo da će porez na duvan koristiti životnoj sredini i zdravlju, ali da li je logično da bude 100 odsto! Mora biti da je ministarstvo pogrešno razumelo Viziju (2030) - napisao je on.

Otvaranje zemlje ka razvoju turizma i podsticanje investicija su u fokusu programa reformi "Vision 2030" princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana za distanciranje saudijske ekonomije od prevelikog oslanjanja na naftu.

#Saudijska Arabija

#nargila

'