AKTUELNO

Stefan B., osumnjičen za ubistvo dve osobe u blizini sinagoge u nemačkom gradu Haleu, priznao je krivicu, kao i da je to delo bilo motivisano krajnje desničarskim, antisemitskim ubeđenjima, saopštilo je danas tužilaštvo.

Tužilaštvo je opisalo kako je osumnjičeni, koji je objavio rasistički i antisemitski manifest i uživo prenosio pucnjavu koja se odigrala u sredu, ubio dvoje slučajnih prolaznika pošto nije uspeo da uđe u sinagogu.

Zahvaljujući tome što je bio loš u gađanju i što je oružje bilo loše, devet osoba je tokom napada koji je trajao pola sata, ostalo nepovređeno, navelo je tužilaštvo u gradu Karlsrue.

Foto: Tanjug AP/Jan Voitas

Prva žrtva je 40-godišnja žena, prolaznica koja je viknula na napadača dok je pokušavao da uđe u sinagogu. Nekoliko minuta kasnije, napao je obližnji restoran brze hrane i ranio jednog muškarca.

Potom je otišao do automobila, uzeo novo oružje, kojim je ubio povređenog muškarca, navelo je tužilaštvo.

U manifestu, 27-godišnji osumnjičeni je izrazio nameru da izvede napad na sinagogu, kao i želju da bi mogao da ubije i muslimane i napadne džamije, prenosi Rojters.

Foto: Printscreen Twitter

Majka osumnjičenog izjavila je za "Špigel" da je Stefan eksperimentisao sa drogama i da je to jedva preživeo, kao i da je posle toga postao druga ličnost. Dve osobe ubijene su u pucnjavi ispred sinagoge u gradu Haleu na jevrejski praznik Jom Kipur.

#Napad

#Nemačka

#Osumnjičeni

'