AKTUELNO

Potencijalne fiskalne krize najveći su rizik za globalno poslovanje, pokazalo je novo istraživanje Svetskog ekonomskog foruma, koje istovremeno otkriva velike razlike u gledištima između regiona sveta po ovom pitanju.

Tako su u Severnoj Americi i Evropi sajber napadi okarakterisani kao najveći rizik, dok rizici vezani za životnu sredinu i prirodne katastrofe izazivaju najveću zabrinutost u Južnoj Aziji, Istočnoj Aziji i Pacifiku.

Generalno su, ipak, fiskalne krize u samom vrhu rizika koji prete poslovanju na globalnom nivou u narednih deset godina, a slede sajber napadi i nezaposlenost ili nedovoljna zaposlenost, pokazala je anketa WEF-a, u kojoj je učestvovalo 12.897 poslovnih lidera iz 133 zemlje sveta.

U trenutku kada se globalni ekonomski rast čini krhkim, poslovni lideri su duboko zabrinuti u pogledu fiskalne otpornosti svojih država", poručuje Emilio Granados-Franko, šef WEF-ove agende za globalne rizike.

- Istovremeno, sajber pretnja i dalje ostaje glavni rizik zbog njene brze evolucije i rastućeg remetilačkog potencijala - rekao je Granados-Franko.

''Šok cena energije" nalazi se na četvrtom mestu najvećih pretnji po oceni svetskih biznismena, na petom su rizici povezani sa "neuspehom u nacionalnom upravljanju", a na šestom mestu je "duboka društvena nestabilnost".

Na Bliskom istoku i u Severnoj Africi "šok cena energije" vodeći je rizik zbog kontinurane nestabilnosti cena i proizvodnje, a u podsaharskoj Africi, gde je nezaposlenost mladih iznad 13 odsto, poslovni lideri su zabrinuti zbog nesposobnosti njihovih ekonomija da kreiraju nova radna mesta.

#Svetski ekonomski forum

'