AKTUELNO

Aktivisti upozoravaju da je pucanje kaktus kupole samo pitanje vremena.

Runit je ostrvce u Tihom okeanu ali od njegovog imena ljudima se diže kosa na glavi: na njemu je ogromno skaldište najgoreg američkog nuklearnog otpada, a sada je kupola na tom skloništu počela da puca.

Runit je bio poligon američke vojske za isprobavanje nuklearnog oružja tokom Hladnog rata, pa je američka vlada krajem 70-ih godina prošlog veka napravila na njemu kupolu, nazvanu kaktus, gde je uskladištila radioaktivni materijal i otpad od tih proba.

Osnova za kupolu, čiija je izrada u ono doba koštala oko četvrtinu milijarde dolara, je gigantski krater koji je stvorila 18-kilotonska nuklearna bomba. Zidovi kupole napravljeni su od oko pola metra debelih 358 betonskih ploča, a cela površina zauzima oko 10.000 kvadratnih metara.

Sada aktivisti za zaštitu sredine upozoravaju da bi ta kupola, koja već pokazuje znakove pucanja, mogla da se raspadne pod udarom jače oluje ili drugih prirodnih fakora, a onaj silni radioaktivni materijal mogao bi da se oslobodi.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš već je preneo da mu je predsednik Maršalskih ostrva rekao da je "jako zabrinut zbog rizika od ispuštanja radioaktivnog materijala koji se čuva u nečem nalik na kovčeg".

SAD su na Runitu izvele 67 nuklearnih proba, među kojima je bila i zloglasna proba Kasl Bravo 1955, kada su naučnici potpuno potcenili novu hidrogensku bombu koju su testirali. Eksplozija je imala ekvivalent od 15 megatona - dvostruko više od predviđenog. Detonacija je izbacila i neočekivano veliku količinu radioaktivnog materijala, koji se rasuo po velikom području.

U tom "kaktus krateru" nalazi se oko 88.160 m3 zagađenog otpada. Kupola tog "kaktus kratera" je ogromna, ali nije projektovana da bude trajna. Danas pokazuje znakove pucanja, a zbog globalnog zagrevanja i povećanja nivoa mora, Pacifik joj postaje sve bliži.

Nije jasno kako će se ovaj problem rešiti. Runitom trenutno upravlja vlada Maršalskih ostrva, a 1979. godine potpisan je sporazum po kem SAD ne snose nikakvu odgovornost za bilo koje probleme koji mogu nastati od tog radioaktivnog otpada.

Međutim, Maršalska ostrva su mala i siromašna država koja nema dovoljno resursa da se izbori s tim otpadom. A SAD, čiji je otpad unutra, ne moraju da ponude pomoć u rešavanju roblema. Dok jedni kažu da je sigurno da je Amerika biti prozvana kao krivac u slučaju eksplozije kupole, drugi dodaju da se ta zemlja ionako uvek nekažnjeno izvlači za sve svoje destruktivne poteze, pa to ionako nema veze.

#Nuklearno oružje

#SAD

#otpad

'