AKTUELNO

Vlasti američke savezne države Indijane odobrile su ekshumaciju čuvenog gangstera Džona Dilindžera, koju je zatražila njegova porodica sumnjajući da je Dilindžerovo telo sahranjeno u Indijanapolisu.

Dilindžer (1903-1934) bio je čuveni gangster '30-ih godina, a američki Federalni istražni biro (FBI) ga je u to vreme opisao kao "žestokog kradljivca" koji je redovno bio na naslovnim stranama tadašnje štampe. Gangstera je 1934. godine ubila federalna policija. Sahranjen je na groblju Kraun hil u Indijanapolisu. Medjutim, neki članovi njegove porodice sumnjaju u policijsku verziju ubistva. Nećaka gangstera Kerol Tompson tvrdi da poseduje informacije da čovek koji se tada predstavio kao Dilindžer i kojeg je policija ubila, nije njen stric. Kao jedan od dokaza, ona je navela boju očiju i otiske prstiju.

- Mislim da je važno znati da li je Dilindžer živeo duže od datuma koji je naveden o njegovoj smrti, a to je 22. jul 1934. godine. Ako nije tada ubijen, volela bih da znam šta mu se desilo, gde je živeo, da li je imao decu, unuke i da li je neko od njih živ - navela je ona u zahtevu za ekshumaciju.

FBI je ocenio da njena verzija izgleda kao "neka teorija zavere". Medjutim, vlasti Indijane su odobrile zahtev, a ekshumacija bi trebalo da se izvrši 31. decembra. Groblje osporava tu odluku, preneli su američki mediji, tako da bi ceo slučaj mogao da se završi na sudu. Dilindžer je bio poznat po velikim pljačkama banaka i organizovanju bekstva drugih gangstera iz zatvora za vreme Velike depresije u SAD. Bio je najpoznatiji gangster svog vremena i jedna od ikona američke kulture 20. veka. Posvećen mu je veliki broj knjiga, filmova i televizijskih serija. Na velikom platnu ga je igrao Džoni Dep u filmu "Public Enemies" (2009).

#SAD

'