AKTUELNO

Familija ozloglašenog gangstera Džona Dilindžera korak je bliže u ostvarenju zahteva da se njegovo telo ekshumira possto su za to dobili odobrenje vlasti američke savezne države Indijane.

Familija, naime, veruje da na groblju u Indijanapolisu nije sahranjen Džon Dilindžer (1903-1934), koji je u vreme Velike depresije, 30-ih godina prošlog veka, smatran "državnim neprijateljem broj jedan".

Sačekuša pored bioskopa

Džon Dilindžer, iako opasni kriminalac koji je pljačkao banke i policijske stanice, bio je ekstremno popularan u SAD i mnogi su ga smatrali modernim Robinom Hudom. Upravo zbog toga, vlasti su ga proglasile državnim neprijateljem broj jedan i pokrenuta je velika potraga za njim širom zemlje.

Tokom te jurnjave Džon Edvard Huver stvorio je Istražni biro, federalnu policiju koja je godinu dana nakon Dilindžerovog ubistva ponela ime FBI.

Prema proračunima, razbojnik je u svojoj karijeri uspeo da opljačka oko 500.000 dolara (sedam miliona današnjih dolara), a potera za njim koštala je policijske službe dva miliona dolara. Tvrdilo se da je operisao lice i menjao lični opis, da metak neće da ga pogodi, da je neuhvatljiv... Ipak, uspeli su da mu naprave zasedu ispred bioskopa „Biograf“ i ubiju ga 22. jula 1934.

Telo odmetnika bilo je izloženo u Čikagu dva dana i posetilo ga je 15.000 ljudi. Nakon toga je sahranjen u Indijanapolisu, u cementiranom grobu da neko ne bi ukrao leš.

Pogrešna osoba

-Postoje dokazi da čovek koji je u grobu nije imao istu boju očiju kao Dilindžer, nije imao iste otiske prstiju, zube, pa čak ni oblik glave. Moje mišljenje je da je FBI ubio pogrešnu osobu ispred bioskopa „Biograf“, pa je važno da identifikujemo čoveka koji je ovde sahranjen - rekao je Tompson.

FBI je saopštio da su priče o svemu tome samo spekulacije.

Federalni istrazzni biro (FBI) tvrdi da su njihovi agenti ubili Dilindzzera 1934. godine u CCikagu i da je potom sahranjen u Indijanapolisu. Ekshumacija je planirana za 31. decembar, ali che se protiv te odluke na sudu dalje boriti uprava groblja Kraun hil. Dilindzzerov rodjak Majkl Tompson, kao i drugi cclanovi familije, veruju da su agenti FBI ubili pogressnog ccoveka u pozorisste u CCikagu 1934. Tvrde da imaju dokaze da je ccovek koji je sahranjen imao drugacciju boju occiju i da se otisci prstiju ne poklapaju, prenosi BBC. FBI te navode odbacuje, nazivajuchi ih "teorijom zavere". Krajem avgusta FBI je objavio da ima "gomilu informacija" koje dokazuju da je Dilindzzer, koji je dva puta uspeo da pobegne iz zatvora, ubijen u CCikagu. U vreme potrage za Dilindzzerom je raspisana nagrada od 10.000 dolara. On je predvodio "Dilindzzer bandu", optuzzenu za nizu pljaccki banaka. Poslednje godine Dilindzzerovog zzivota prikazane su u filmu "Drzzavni neprijatelji" iz 2009. godine, a gangstera je glumio Dzzoni Dep.

#SAD

'