AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države će uvesti carine na stotine proizvoda iz EU u vrednosti 7,5 milijardi dolara, nakon pobede Vašingtona u Svetskoj trgovinskoj organizaciji u sporu protiv Brisela zbog subvencionisanja Erbasa, najavila je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika.

USTR je objavila kasno sinoć listu proizvoda na koje planira da uvede uvozne namete od 18. oktobra, čime, kako ocenjuje televizija CNBC, pojačava globalne trgovinske ratove predsednika Donalda Trampa.

Objavljena lista, između ostalog, uključuje: tarife od 10 posto na avione iz Francuske, Nemačke, Španije ili Ujedinjenog Kraljevstva, 25-procentne carine na irski i škotski viski, raznu odeću i ćebad iz Velike Britanije, kao i carine od 25 odsto na kafu i određene alate i mašine iz Nemačke.

Pored toga, na listi USTR-a su se našle i razne vrste sireva, maslinovo ulje i smrznuto meso iz Nemačke, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva na koje će se primenjivati carina od 25 odsto, a u istom procentu se predviđa i tarifa na uvoz određenih svinjskih proizvoda, putera i jogurta iz više zemalja, navodi CNBC.

Prethodno je, u sredu, STO dala Trampovoj administraciji pravo da uvede carine na uvoz evropskih proizvoda zbog subvencionisanja Erbasa. SAD su 2004. godine podnele tužbu protiv EU zbog, kako su navele, nezakonitih subvencija koje je proizvođaču aviona Erbasu odobrilo više evropskih vlada.

Vest o širenju trgovinskog sukoba došla je dan nakon što su glavni indeksi američke berze pali za više od 1,5 odsto usled strahovanja od usporavanja ekonomije.

#EU

#SAD

'