AKTUELNO

Britanski premijer Boris Džonson će uskoro predstaviti Evropskoj uniji predloge za izmenjeni sporazum o Bregzitu, uključujući nove ideje o irskoj granici.

Više od tri godine od referenduma 2016. godine kada je odlučeno da će napustiti EU, Britanija očekuje 31. oktobar kada će biti poznato da li će se dogoditi Bregzit sa ili bez sporazuma, ili će doći do produžavanja roka za izlazak.

Kako prenosi Rojters, Irska je odbacila Džonsonove predloge i pre formalnog predstavljanja.

- Dali smo vrlo dobru ponudu, uskoro ćemo to i formalno predstaviti - rekao je Džonson za BBC.

Džonson je rekao da želi da se reši osporavanog elementa sporazuma o Bregzitu - irskoj granici bekstop - i da nema smisla napustiti EU ako Britanija ostane zaključana u carinskoj uniji EU.

- Oslobađanje od bekstopa omogućava Velikoj Britaniji istinski povratak kontroli našeg regulatornog okvira, tarifa, naših carina i komercijalne politike, sto će nam omogućiti razvijanje novog odnosa, ne samo sa EU, već i sa ostatkom sveta - rekao je britanski premijer.

Bekstop je, kako je rekao, polisa osiguranja za sprečavanje povratka granične infrastrukture između britanske Severne Irske i Republike Irske.

Džonson je odbacio kritike navodno otkrivenih detalja planova za uspostavljanje irske granice nakon Bregzita, rekavši da komentari iz Dablina i Brisela nisu upućeni na konačne predloge Britanije.

- Koliko mogu da vidim, odgovor iz Brisela i Dablina nije u vezi sa novim predlozima - rekao je Džonson za BBC.

#Boris Džonson

'