AKTUELNO

Reliogioznom ceremonijom u pariskoj crkvi Sen Silpis danas je organizovan međunarodni oproštaj od bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka, u prisustvu osamdesetak šefova država ili vlada, sadašnjih i bivših, među kojima ruski predsednik Vladimir Putin i bivši američki predsednik Bil Klinton, a Srbiju je predstavalja premijerka Ana Brnabić.

Oproštaj od Širaka započeo je u uskom krugu najbližih u Vojno-memorijalnom centru Invalidi gde je ceremonijom omaža bivšem šefu države rukovodio predsednik Emanuel Makron.

Foto: TAnjug/AP Photo/Michel Euler

Povorka se zatim uputila ka Crkvi Sen Silpis, drugoj najvećoj u Parizu, posle Notr Dama koji se trenutno obnavlja posle požara. U crkvi Sen Silpis su bili zvaničnici iz celog sveta i najbliži članovi porodice, sa kćerkom Klod, ali bez udovice Bernadet Širak koja zbog zdravstvenog stanja nije mogla da prisustvuje službi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori, Pool

Ispred crkve, okupilo se dosta znatiželjnika koji su proceduru mogli da prate preko velikih ekrana. Dan ranije, oko sedam hiljada građana obišlo je Invalide na narodnom oproštaju od bivšeg predsednika.

Procesija je počela tačno u podne, a kovčeg sa Širakovim posmrtnim ostacima, uz zvona i zvuke rekvijema, u crkvu su uneli bivši pripadnici službe njegovog ličnog obezbeđenja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Poslednji pozdrav uputio mu je Emanuel Makron. Ceremoniji su prisustvovali i bivši francuski predsednici Valeri Žiskar d’Esten, Nikola Sarkozi i Fransoa Oland.

Bilo je predviđeno da Širak u najintimnijem krugu porodice bude sahranjen u 15 sati na pariskom groblju Monparnas, pored njegove kćerke Lorans, koja je preminula pre tri godine.

Posle ceremonije u crkvi, za najviše zvanice bio je organizovan svečani ručak u Jelisejskoj palati, na kome je prisustvovala i Ana Brnabić.

Ruski predsednik Putin nije otišao u francusku predsedničku palatu zbog, kako je istaknuto, ranije predviđenih obaveza.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

#Sahrana

#Žak Širak

'