AKTUELNO

SAD će pronaći bogatstvo El Čapa koje se procenjuje na 12 milijardi dolara i neće ispuniti poslednju želju meksičkog narko-bosa, tvrdi stručnjak.

Porota ga je u februaru proglasila krivim za trgovinu tonama kokaina, heroina i marihuane dok je bio šef meksičkog kartela Sinaloa.

Ranije ovog meseca, Čapo je napisao pismo predsedniku Meksika Andresu Manuelu Lopezu Obradoru (AMLO) i zatražio da se njegov plen daju autohtonim zajednicama zemlje kada on umre.

Zahtev je, kako se izveštava, podnesen tokom razgovora između El Čapa i njegove majke, sestre i kćerke u avgustu.

Danlan Vud, direktor Meksičkog instituta Vilson Centre, veruje da je to uzaludan gest.

"Mnoga bogatstva vođa organizovanog kriminala u Meksiku su tako dobro skriveno da je veoma teško da ih se nađe. Nisu samo kompanije i pojedinci pokrivaju grupe organizovanog kriminala, mnoga imovina je raširena širom sveta".

"Da je El Čapo otkrio gde se nalazi njegovo bogatstvo, ne mislim da bi on odabrao kome će ga dati".

„Mislim da bi bilo bitno da vlada SAD-a oduzme tu imovinu i da je iskoristi za otklanjanje štete u SAD. Bilo bi uloženog napora i od strane meksičke vlade."

AMLO, koji je ranije osnovao institut „Robin Hud“ kako bi Meksikancima vratio imobinu koju su zaradili mafijaši, veruje da je to dobra ideja.

„Svidela mi se namera. Ne znam da li je to istina, ne mogu to da proverim. Ako je to kako se pojavilo u medijima, advokat kaže da Guzman želi da se njegovo bogatstvo dodeli autohtonim zajednicama Meksika, mislim da je to dobro."

Međutim, Vud veruje da će proći puno vremena pre nego što Čapo pokloni svoju imovinu.

„Ovo je čovek koji se ponosi svojom zaostavštinom, na ono što je postigao u svom životu.Mislim da je takođe posvećen svojoj ženi i deci, pa želi da se uveri da su oni zbrinuti".

Čapo se trenutno nalazi u Kazneno-popravnom zavodu SAD u Koloradu, gde će provesti ostatak svog života u samici.

#El Čapo

'