AKTUELNO

Nakon što je u ponedeljak službeno bankrotirala najstarija svetska turistička lpmpanija Tomas Kuk i odmah prestala sa radom, britanska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (CAA) krenula je sa organizacijom povratka putnika.

Tako je CAA već prvoga dana prestanka rada te kompanije, 23. septembra, osigurala povratak u Veliku Britaniju za 14.700 putnika na 64 leta. U utorak je bio predviđen povratak 16.800 putnika na 74 leta, piše CAA na svojim službenim stranicama.

S obzirom na to da CAA namerava u Britaniju vratiti više od 150.000 ljudi, njen program osiguranja povratnih letova trebao bi trajati do nedjelje 6. oktobra.

- Ostalo nam je još 13 dana da za 135.300 putnika osiguramo povratak u Veliku Britaniju. Radimo bez prestanka i surađujemo s vladom i zrakoplovnim kompanijama - napisala je juče CAA.

Ogromni dugovi

Podsećamo, Tomas Kuk se urušio pod teretom dugova od 1,7 milijardi funti, konkurencije online turističkih usluga, izmenjenog turističkog tržišta kojemu se nije prilagodio i geopolitičkih događaja. Prošle je godine topli talas u Evropi stvorio gubitke zbog odustajanja putnika od rezervacija.

Kompanija je u avgustu postigla dogovor sa kineskim deoničarem Fosun Turizmom i grupom banaka i vlasnika obveznica o finansijskoj injekciji "teškoj" 900 milona funti. Zauzvrat je kineska kompanija trebala postati vlasnik najmanje 75 posto udela u Kukovu turističkom poslovanju i 25 posto udela u vazduhoplovnoj komapniji.

Preostali udeli trebali su pripasti zajmodavcima i vlasnicima obveznica.

Kompanija je u posljednji tren bila suočena sa novim zahtevima da pronađe dodatnih 200 miliona funti kako bi sa zajmodavcima postigla dogovor o dokapitalizaciji koja joj je trebala pomoći smanjiti dugove i prebroditi zimski period slabe potražnje za putovanjima.

Prema tvrdnjama izvora upoznatog sa pregovorima, dodatni je novac od Tomasa Kuka u poslednji tren zatražio Rojal Bank of Skotland (RBS) uz obrazloženje da situacija postaje "kritična".

Jedna od najstarijih britanskih kompanija

Likvidacija kompanije označava kraj jedne od najstarijih britanskih kompanija koja je život započela 1841. organizovanjem lokalnih izleta. Preživela je dva svetska rata, bila začetnicom turističkih paket-aranžmana i masovnog turizma.

Kompanija je upravljala hotelima, odmaralištima i avionima koji su ugostili 19 miliona ljudi godišnje u 16 zemalja.

#Engleska

#Turisti

'