AKTUELNO

Britanski vrhovni sud danas je odlučio da je odluka premijera Borisa Džonsona o suspenziji parlamenta bila nezakonita.

Džonson je 28. avgusta od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je to napravio kako bi potkopao pokušaje sprečavanja njegovog plana za izlazak iz Evropske unije 31. oktobra sa ili bez dogovora.

Premijer je izjavio kako je glavni cilj suspenzije da se omogući stvaranje i predstavljanje novog zakonskog okvira. Rad parlamenta trebao je biti suspendiran do 14. oktobra.

Predsednica Vrhovnog suda Velike Britanije, Brenda Hejl, rekla je da je Džonsonov zahtev njenom veličanstvu bio nezakonit.

- Odluka da savetuje njeno Veličanstvo da suspenduje parlement bila je nezakonita zato što je imala efekat nezadovoljstva ili sprečavanja sposobnosti parlamenta da sprovodi svoje ustavne funkcije bez razumnog opravdanja - rekla je Hale.

- Parlament nije suspendovan, tako je jednoglasno odlučilo svih 11 sudija. Sada je na parlamentu, a posebno na predsednicima oba doma da odluče o narednim koracima - dodala je Hale.

Predsedavajući Donjeg doma parlamenta Džon Berkau je odmah reagovao, ističući da bi parlament trebalo hitno da se sastane.

#Boris Džonson

'