AKTUELNO

Nakon leta u kome je bilo požara, toplotnih talasa i uragana, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je izjavio da se zalaže da vlade i kompanije obećaju na posebnom samitu o klimi u ponedeljak u Njujorku da će prekinuti sa iskorišćavanjem fosilnih goriva.

Švedska tinejdžerka Greta Tunberg i drugi aktivisti pojačavaju pritisak na delegate uoči samita o klimi na kojem zvaničnici UN ocekuju da će oko 60 zemalja ispuniti obaveze prema Pariskom sporazumu iz 2015. za borbu protiv globalnog zagrevanja.

- Gubimo borbu protiv klimatskih promena - rekao je Gutereš na konferenciji za novinare u sredu.

Sledeće nedelje na bini će biti zemlje, uključujući male ostrvske države najosetljivije na porast nivoa mora i evropske nacije kao što su Francuska i Nemačka, stoji u nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

- Očekujem da će biti najava i otkrivanja niza značajnih planova za smanjenje emisije gasova u narednoj deceniji i postizanje neutralnosti ugljenika do 2050. godine - naveo je Gutereš.

Velike ekonomije koje još uvek grade ili finansiraju rudnike uglja kao što su Japan, Južna Koreja i Australija neće govoriti.

Među onima koji neće učestvovati su i predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Brazila Žair Bolsonaro, koji javno dovode u pitanje nauku koja se bavi klimom.

Ekološke grupe navode da samit dolazi u vreme koje je od presudne važnosti jer ekstremne vremenske prilike i temperature utiču na sve veći broj ljudi u sve više delova sveta.

#Klima

#Ujedinjene nacije

'