AKTUELNO

Več dugo je jedan od najpopularnijih političara u Nemačkoj.

Nemački parlament izabrao je novog predsednika, Frank-Valtera Štajnmajera ima podršku "velike koalicije" koju predvodi kancelarka Angela Merkel za izbor na tu funkciju.

Šezdesetjednogodišnji Štajnmajer, radnički sin, koji je, kada je pre nekoliko godina poklonio svoj bubreg supruzi, pokupio kod Nemaca i puno ''ljudskih poena'' je socijaldemokrata po političkom uverenju, pravnik po obrazovanju i protestant po verskom opredeljenju i za njega se kaže da je odrastao u tradiciji protestantske etike kao vredan, disciplinovan, pažljiv i jednostavan.

Foto: Tanjug

AP za Štajnmajera navodi da je bio poštovan kao šef diplomatije, ali i podseća da je prošle godine predsednika SAD Donalda Trampa, koji je tada bio kandidat za Belu kuću, nazvao jednim od "propovednika mržnje".

Agencija navodi da se socijaldemokrata Štajnmajer pojavio kao kandidat vlade nakon što Merkelova nije uspela da pronađe adekvatnog konzervativca koji bi se kandidovao za predsedničku funkciju.

AP navodi da je Štajnmajer već dugo vremena bio jedan od najpopularnijih političara Nemačke i da ima dugačku karijeru u tamošnjoj politici.

Podseća se da je on bio šef kabineta nekadašnjeg kancelara Gerharda Šredera i jedan od glavnih arhitekata Šrederovog paketa ekonomskih reformi i smanjivanja socijalnih davanja 2003. koji je ojačao nemačku privredu.

Foto: Tanjug

Štajmajer je pod Merkelovom služio kao ministar spoljnih poslova u dva mandata - od 2005. do 2009. i potom opet od 2013. do ove godine, a u međuperiodu bio je lider opozicije. AP navodi da je poštovanje stekao upornošću koju je pokazao u naporima za rešenje dugotrajne krize u Ukrajini.

Navodi se da se 61-godišnji Štajnmajer obično ophodi veoma diplomatski, ali da je snažno kritikovao Trampa tokom predizborne kampanje u SAD.

U izjavi koju je dao u avgustu prošle godine, Štajnmajer je u odgovoru na pitanje o usponu desničarskog populizma u Nemačkoj i drugim zemljama izneo osudu na račun onih koji "vode politiku uz pomoć straha".

On je tu naveo nacionalističku stranku Alternativa za Nemačku, promotere izlaska Velike Britanije iz EU i "propovednike mržnje, poput Donalda Trampa u ovom trenutku u SAD".

Privatno - porodičan čovek bez skandala

O privatnom životu novog nemačkog predsednika se zna da je u braku sa Elke Bidenbender, takođe, pravnicom i da imaju dvadesetogodišnju kćerku. Štanmajer je čovek bez skandala - on godinama živi u braku gde, kako mediji saznaju, vladaju ljubav i harmonija. Novi predsednik nemačke države slavi Božić sa porodicom, uglavnom, uz svinjetinu i kiseli kupus, letuje u Južnom Tirolu, zalaže se za donaciju organa, a u skandalu o ''doktoratu-plagijatu'', koji je potresao vladu Angele Merkel, uspeo je, kao jedan od retkih, da sačuva i doktorsku titulu i obraz.

Sam Štajnmajer, koji je nekada bio šef Kancelarske službe bivšeg kancelara Gerharda Šredera, dva puta šef diplomatije, ali i neuspeli kancelarski kandidat, najavio je da se u toku svog predsedničkog mandata želi da brine o građanima i demokratiji i - da putuje po sopstvenoj zemlji.

I. P.

#Angela Merkel

#Donald Tramp

#Frank Valter Štajnmajer

#Nemačka

'