AKTUELNO

Britanska vlada ocenjuje da gradjani i privrednici u Velikoj Britaniji nisu spremni za napuštanje Evropske unije bez sporazuma.To se konstatuje u dokumentu od 2. avgusta koji je objavljen danas na zahtev poslanika britanskog parlamenta, i u kome se detaljno iznose razmatranja najgorih scenarija u slučaju da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma.

Vlada u tom dokumentu navodi se da će "spremnost javnosti i biznismena za izlazak bez sporazuma ostati na niskom nivou" uoči planiranog datuma izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Bregzit je planiran za 31. oktobar. Po proceni vlade broj kamiona koji prolazi kroz kanal Lamanš pao bi izmedju 40 i 60 posto istog dana, a problemi bi mogli da traju tri meseca.

U dokumentu se takodje navodi da će se u najgorem slučaju "ponuda odredjene vrste sveže hrane smanjiti" i da će cene porasti. Dokument je objavljen nakon što su to zatražili poslanici u britanskom Parlamentu. To je još jedna faza u sukobu vlade i parlamenta koji je danas intenziviran odlukom škotskog suda da je odluka o suspenziji rada britanskog parlamenta pred Bregzt pokušaj izbegavanja demokratskog nadzora i najavom britanske vlade fda će se žaliti na tu odluku.

#Bregzit

'