AKTUELNO

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je sinoć da bi plan premijera Izraela Benjamina Netanjahua o aneksiji doline reke Jordan i jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, ako bude ponovo izabran, bio kršenje medjunarodnog prava.

- Takvi koraci ako budu primenjeni, predstavljaju ozbiljno kršenje medjunarodnog prava - saopštio je portparol Gutereša Stefan Dižarik.

Kako je navedeno, to bi bilo "razorno za potencijal obnove pregovora i regionalni mir, dok bi ozbiljno podrilo održivost rešenja (po modelu) dve države", prenele su agencije. Netanjahu je u utorak obećao da će brzo proširiti suverenitet Izraela na dolinu Jordana i severni deo Mrtvog mora ako pobedi na parlamentarnim izborima 17. septembra. To njegovo obećanje izazvalo je kritike Palestinaca, Saudijske Arabije, Jordana, Turske i EU koja je rekla da neće priznati nikakvu promenu izraelskih granica na koje nisu pristale obe strane, preneli su danas izraelski mediji.

UN su upozorile da plan neće imati "medjunarodni pravni efekat".

- Pozicija generalnog sekretara je uvek bila jasna, unilateralne akcije nisu od pomoći za mirovni proces. Svaka odluka Izraela da nametne svoje zakone, jurisdikciju i upravu na okupiranoj Zapadnoj obali je bez ikakavog medjunarodnog pravnog efekta - rekao je Dižarik.

Palestinski predsednik Mahmud Abas najavio je da će svi sporazumi s Izraelom biti poništeni ako Netanjahu ostvari svoju nameru.

- Mi imamo pravo da branimo naša prava i postignemo naše ciljeve svim sredstvima na raspolaganju, bez obzira na rezultate, jer Netanjahuove odluke su suprotne medjunarodno legitimnim rezolucijama i medjunarodnom planu - rekao je Abas.

#Antonio Gutereš

'