AKTUELNO

Žaklin Febrile imala je 26 godina i radila je u blizini Svetskog trgovinskog centra kada su 11. septembra 2001. godine džihadisti srušili Kule blizanke u Njujorku, a danas je jedna od više hiljada obolelih od raka zbog izloženosti otrovnim materijama nakon napada.

Febrileova je rodila troje dece posle terorističkih napada, ali 2016. godine dijagnostikovan joj je rak s metastazama, čiji je uzrok najverovatnije toksični otpad i oblak pepela kom je bila izložena.

I Rikardu Fareru (37), koji je nedavno postao otac, pre 18 meseci dijagnostikovan je agresivan oblik raka debelog creva, koji najčešće pogađa mnogo starije muškarce. Farer, koji je radio na Menhetnu od 2001. do 2003. godine, nije imao nikakvih predispozicija za tu bolest, prenosi hrvatski Index.

Farer i Febrileova spadaju u kategoriju pacijenata koji su živeli ili radili u blizini Svetskog trgovinskog centra u vreme napada u Njujorku, u kojem je ubijeno 3.000 ljudi, dok je 6.000 ranjeno. Od tada, grad Njujork ne prestaje da broji novoobolele od karcinoma i drugih teških bolesti, najpre pluća, što je, kako se navodi, povezano s toksičnim oblakom koji je nedeljama lebdeo nad južnim delom Menhetna.

Prve žrtve bile su desetine hiljada vatrogasaca i volontera koji su raščišćavali ruševine Svetskog trgovinskog centra. Prema studiji objavljenoj u jednom naučnom časopisu 2011. godine, upravo je kod tih osoba povećan rizik od oboljenja od karcinoma.

U registru zdravstvenog programa Svetskog trgovinskog centra, saveznog programa za osobe koje su preživele terorističke napade 11. septembra, nalazi se 10.000 obolelih od raka. Krajem 2019. godine, više od 21.000 obolelih je uvršteno u program Svetskog trgovinskog centra, dvaput više nego u junu 2016. godine. Među njima je skoro 4.000 obolelih od raka, s time da su najčešći rak prostate, dojke ili kože.

Glavni lekar njujorških vatrogasaca Dejvid Prezent rekao je da je nemoguće za svakog pojedinca utvrditi tačan uzrok za oboljenje od karcinoma jer nijedan krvni test neće pokazati "žig" napada na Svetski trgovinski centar. Ipak, kako je naglasio, nekoliko studija potvrdilo je da je "postotak obolelih od raka porastao između 10 i 30 odsto kod osoba koje su bile izložene česticama" na dan terorističkih napada.

#Amerika

#Napad

'