AKTUELNO

Vest da je bivši predsednik Zimbabvea Robert Mugabe preminuo u 95. godini, obišla je svet.

Mugabe je tom afričkom državom vladao 37 godina, a svrgnut je 2017. godine posle puča. Bes javnosti navukao je i zbog dosta mlađe žene Grejs koja je volela da uživa u luksuzu.

Vreme su često provodili u vili "Plavi krov", a zanimljivo je da je jedna srpska firma bila zadužena za njenu izgradnju.

Imanje se prostire na 17 hektara, na samo 25 kilometara od glavnog grada Hararea.

Enterijer je inspirisan kineskom arhitekturom, a strani mediji prenose da je sama izgradnja objekta koštala 3,75 miliona evra, dok se ukupna vrednost vile, nakon luksuznog opremanja enterijera i uređenja pejzaža, procenjuje između šest i 7,5 miliona dolara.

Celo imanje zaštićeno je višemilionskim radarskim sistemom. Po boji krova, palatu često nazivaju "Plavi krov" ili "Plava kuća". Skupoceni plavi crep uvezen je iz Šangaja.

Kuća ima 25 soba, spa, kancelarije i prostoriju za prijem gostiju koja se prostire na dva sprata.

Trpezarija je toliko prostrana da diktator iz Zimbabvea i njegova supruga mogu da ugoste čak 30 ljudi na večeri ili ručku. Ogroman krevet tapaciran crvenim plišom posebno je dizajniran i ručno izrađen za potrebe glavne spavaće sobe.

Unutrašnjost vile prvi put je predstavljena javnosti 2010. godine, pred venčanje Bone Mugabe, diktatorove ćerke. Pet miliona dolara vredno svadbeno slavlje održano je upravo u vili, a u strahu da bi fotografije sa venčanja mogle ponovo da pokrenu pitanje odakle Mugabeovima toliko novca, Džordž Čarambe, portparol predsednika Zimbavea, objavio je fotografije i pojasnio detalje gradnje.

Grejs Mugabe lično je učestvovala u opremanju doma, a britanski Telegraf u tekstu iz 2003. godine prenosi reči rukovodioca gradilišta Aleksandra Ilića iz "Energoprojekta" koji kaže da je i sam Mugabe obilazio radove.

Prema Čarambeovim rečima, zemljište na kojem je izgrađeno luksuzno zdanje nije kupila država, već partija Zanu PF za svog lidera, novac za izgradnju obezbeđen je kombinacijom "privatne ušteđevine i donacija dobronamernih ljudi".

Nedaleko od palate koju je izgradila srpska firma, nalazi se još jedno zdanje u koje su Mugabeovi uložili milione dolara. Reč je o luksuznoj vili "Grejsland", koja je ime dobila po Mugabeovoj supruzi. Grejs, ili Guči Grejs kako je zovu zbog raskalašnih šopinga u Evropi, navodno je ogromnu vili sa čak 30 soba podigla za samu sebe.

Pozajmicu za izgradnju, u visini od 500.000 dolara, prva dama Zimbabvea dobila je od vlade te države, a kada je utvrđeno da je reč o nelegalnom zajmu, porodala je vilu biznismenima iz Libije za tri miliona evra i sav profit zadržala za sebe.

#Robert Mugabe

#vila

'